הכוכבים במטבח: ערכים בריאותיים והרגלי האכילה שלי.

יש מצרכים שאני מחזיקה כדרך קבע במטבח – הכוכבים הפרטיים שלי שמאפשרים לי לאכול בריא.

קטניות:

שעועית אזוקי

לשעועית הקטנה הזו יש אין סוף יתרונות בריאותיים: מחזקת את הלב והמעי הדק, תומכת בבלוטת האדרנל (בלוטת יותרת הכליה שאחראית על ייצור ההורמונים), מסייעת בניקוי רעלים, מפחיתה בצקות, מסייעת בירידה במשקל (באמצעות יצירת איזון הורמונלי.)

הבישול של שעועית אזוקי כולל השרייה, הנבטה קלה ובישול של כשעה.

את שעועית האזוקי אני הופכת ל'כדורי אנרגיה' (בסגנון של כדורי תמרים מתוקים ומזינים לארוחות הביניים.) אני מוסיפה את השעועית למוקפצים ולמרק הירקות, וגם מכינה מהן ממרח.

שעועית מש

גם שעועית מש, העשירה בסידן, בברזל ובנתרן, מסייעת לניקוי רעלים (בתוספת אורז מלא). בנוסף היא מאטה את תהליך ההזדקנות של העור, משפרת בריאות חניכיים, תורמת לשיפור הזיכרון והגברת הריכוז, תורמת לחיזוק העצמות ולבריאות השיער והציפורניים.

הבישול של שעועית המש כולל השרייה, הנבטה קלה ובישול במשך כשעה.

את שעועית המש אני מוסיפה למרק (במקום שקדי מרק או קרוטונים), מכינה כתוספת לאורז, מוסיפה לסלט ירקות. אני גם מכניסה את שעועית המש לשיקים של ירקות ופירות.

אפונה ירוקה

אפונה ירוקה היא בעלת תכולת חלבון ייחודית. היא מסייעת בהרזיה ובמלחמה נגד הסוכרת – באמצעות איזון הסוכר בגוף. אפונה ירוקה שומרת על בריאות הלב, משפרת אנרגיה ומסייעת לריפוי דלקות בקיבה, והיא גם תורמת למערכת החיסון.

גם את האפונה הירוקה צריך להשרות והבישול שלה הוא מהיר.

אני מכינה אבקת חלבון מהאפונה הירוקה היבשה, באמצעות טחינה במעבד מזון. בנוסף אני משרה את האפונה ומכינה מרק עם בטטה. כשהמרק מוכן אני טוחנת אותו לשילוב מזין מנצח.

עדשים

לצבעים של עדשים יש חשיבות: אדומות לטיפול בלב ובלחץ דם, ירוקות ושחורות לחיזוק הכליות, צהובות לניקוי הכבד. כמו כן, העדשים מסייעות להורדת כולסטרול, לטיפול בבעיות קשב וריכוז והן גם מאזנות את רמות הסוכר בדם.

עדשים קלות לבישול והנבטה (אפשר גם לבשל ללא הנבטה.)

אני מכינה מרק בטטה עם עדשים כתומות ולאחר מכן טוחנת את המרק. אני גם מכינה לחמניות מעדשים כתומות.

את העדשים הירוקות והשחורות אני מבשלת עם אורז או מוסיפה אותם למרק ירקות.

ירקות ופירות:

על פי חלוקה ל-4 צבעים: אדומים, כתומים, ירוקים, סגולים, לבנים.

הסגולים: משפחת נוגדי חמצון, אנטי-אייג'ינג של הטבע. שומרים שהגוף יתפקד באופן אופטימלי גם כאשר אנחנו מזדקנים.

עם הכרוב הסגול אני מכינה סלט. אוכמניות אני קונה קפואות ומכינה מהן פודינג עם צ'יה, מאפה עם שיבולת שועל, שיקים עם פירות שונים.

הירוקים – מנקים ומחזקים את הגוף באמצעות: פינוי רעלים מהגוף, שיפור זרימת הדם, חיזוק עצמות ורקמות ועוד תפקידים רבים. הסלרי, למשל, מכיל צורן שהוא מינרל חשוב לבריאות העצמות. הסלרי שייך לירקות בעלי עלים ירוקים כגון: ברוקולי, קייל, תרד, אנדיב ועוד – שעשירים בפחמימות, מינרלים וויטמינים.

אדומים – נוגדי חמצון שמסייעים למערכת הדם, תפקוד כלי הדם והלב, זרימת דם, מטפלים בוורידים בולטים, עקצוצים ובעיות בראייה.

אני אוכלת רימון לפחות פעם בשבוע בשילוב יוגורט עיזים או כתוספת לסלט עם עגבניות.

גוג' ברי – תותי יער קטנים שנחשבים ל'נוגד חמצון' חזק מאוד. הם גם מעניקים אנרגיה, מחזקים את מערכת החיסון ומהווים מקור לחלבון.

את הגוג' ברי אני מוסיפה לדייסה עם שיבולת שועל.

לבנים – כדוגמת בצל, שום, כרישה, קולרבי, כרובית לפת, ארטישוק ירושלמי ועוד…  שומרים על בריאות הלב, נלחמים בזיהומים ובדלקות ומאזנים את מערכת החיסון.

בכל תבשיל אני שמה הרבה בצל ושום. כרישה וארטישוק ירושלמי אני מוסיפה לתבשיל ירקות מוקפצים. קולרבי חותכת לפרוסות ומתבלת עם שמן זית ולימון.

כתומים – גזר, בטטה, תפוז ועוד שייכים לקבוצת נוגדי החמצון. מכילים בטא קרוטאן – ויטמין A שחשוב לתפקוד הפרוסטטה ולתפקוד הראייה.

אני מקפידה להכניס בטטה וגזר לכל מרק ירקות שאני מכינה.

תבלינים:

ג'ינג'ר – בין יתרונותיו: מפחית בחילות, נוגד זיהומים, משפר אנרגיה, מקל על שיעולים, מרפה שרירים.

אני קונה את הג'ינג'ר כשורש ומכניסה אותו, חתוך לפרוסות, כחליטה של תה או גורסת אותו לתוך שיק הפירות או הירקות.

מנטה – נענע  – מרגיעה, מרעננת את הנשימה, עוזרת להפחתת נפיחות בבטן, הפחתת בחילות, גזים וליחה.

אני מכניסה לחליטת התה.

כורכום טרי –  אנטי דלקתי. לכן מטפל בדלקות מסוגים שונים. *כדי לשפר את ספיגת הרכיבים הפעילים בכורכום יש ליטול טרי עם פלפל שחור.

פלפל קאיין –  מסלק רעלים ממחזור הדם, משפר את זרימת הדם, מרפא כיבים בקיבה, מספק ללב חומרים מזינים, מאיץ את פעולת המעיים, מגביר חילוף חומרים ושורף שומנים.

שלוש פעמים בשבוע אני מערבבת רבע כפית פלפל קאיין (זהירות חריף) עם מים חמימים ולימון.

קינמון – מאזן את רמת הסוכר בדם, מרפא עוויתות, מונע יצירת קרישי דם, מטפל בהתקררויות ושיעול.

אני מוסיפה את הקינמון לדייסה או לגרנולה וגם מכינה חליטה עם ג'ינג'ר וקינמון.

חילבה – מסייע באיזון רמות סוכר בדם, אנטי דלקתית, מסייע בעיכול, מסייע בהפחתת הכולסטרול.

אני מוסיפה את זרעי החילבה לשיק פירות שאני שותה.

אגוזים:

אגוזי מלך – בעלי ריכוז גבוה של אומגה 3, עשירים בוויטמין B. עוזרים לקשב ולריכוז, מורידים כולסטרול, מאזנים את רמת הסוכר בדם.

בכל יום אני אוכלת 5 אגוזים בתוספת של פרי (לאיזון הסוכר שבפרי.)

שקדים – מכילים ריכוז גבוה של סידן. מסייעים להקלה על צרבות, מנטרלים את החומציות, תורמים לחיזוק העצמות, מסייעים בהפחתת רמת הסוכר בדם. מסייעים להאטת תהליך ההזדקנות.

מדי יום אוכלת 5 שקדים עם פרי (לאיזון הסוכר שבפרי.)

קשיו – עשיר במגנזיום. תורם להרגעה, לחיזוק האון הגברי ומערכת החיסון. שומר על בריאות הלב, מסייע באיזון לחץ הדם.

את הקשיו אני מוסיפה בדרך כלל לסלטים.

אגוזי ברזיל – בעלי רמת סלניום גבוהה. מגנים על הגוף מפני מחלוקת קשות, ומורידים את רמת הכולסטרול.

אני אוכלת 2 אגוזי ברזיל בכל יום.

* חשוב שתקפידו לקנות אגוזים מחנויות אשר מוכרות אגוזים בכמויות גדולות. שמרו את האגוזים במיכל סגור היטב במקום קריר ויבש. את האגוזים יש לאכול במצב טבעי ולא קלויים משום שהקלייה גורמת לתהליך חמצון.

זרעים וגרעינים:

גרעיני דלעת  – עשירים מאוד באבץ ומקור טוב לחלבונים. מחזקים את מערכת החיסון, מטפלים בתולעי המעיים, מסייעים בהרפיית שרירים.

גרעיני חמניות  – עשירים בוויטמינים, חלבונים ומינרלים. אנטי דלקתיים מסייעים במקרה של שלבקת חוגרת, מסיעים לשינה, משפרים את מראה העור.

אני מוסיפה גרעיני דלעת וחמנייה לסלטים למרקים, ולגרנולה שאני מכינה בעצמי.

זרעי פשתן – עשירים בסיבים תזונתיים, מקור צמחי מעולה לאומגה 3.  מסייעים לעצירות, תורמים למראה עור חלק ובריא.

אני מוסיפה כף אחת של זרעי פשתן לדייסת הבוקר שלי.

דגנים:

שיבולת שועל (לרכוש את הסוג שללא גלוטן)  מזינה את העור, בעלת השפעה אנטי דלקתית על העור, מרחיבה כלי דם לעידוד זרימת הדם, הסיבים מסייעים להורדת הכולסטרול בדם.

מהשיבולת שועל אני מכינה דייסה, עוגיות ומאפים.

אורז אדום – עשיר בערכים תזונתיים, בעל אחוז גבוה של חלבון וסיבים (בהשוואה לאורז לבן), מכיל נוגדי חמצון חזקים מאוד, מפחית את הסיכון לחלות במחלות כרוניות כמו סוכרת 2.

על פי רוב אני מטגנת בצל עם גזר אפונה ומוסיפה כוס אורז עם שתי כוסות מים. אני מתבלת עם מלח, קארי ופלפל שחור והאורז יוצא ממש טעים.

קינואה – דגן ללא גלוטן – מכילה הרבה חלבון וברזל. מכילה אשלגן, סידן, ויטמין B6, ויטמין E, וחומצה פולית.

אני מוסיפה את הקינואה לסלט הירקות או למוקפץ. אני גם מכינה מהקינואה חטיף עם שוקולד.

כוסמת ירוקה – עשירה בחלבון, מכילה כמות גבוהה של סיבים תזונתיים, מכילה חומצות אמינו שונות, עשירה בברזל ומכילה ריכוז גבוה של וויטמינים ומינרלים.

אני נוהגת להכין מהכוסמת טורטיות, ללא שמן, אותן אני שומרת במקפיא, כל אחת בנפרד, כך שתמיד יש לי טורטייה זמינה.

שומשום מלא – עשיר מאוד בחלבון, סידן, נוגדי חמצון וברזל. מסייע בהורדת כולסטרול ומאט תהליכי הזדקנות.

אני מפזרת על סלטים, ירקות מוקפצים, ומוסיפה לגרנולה שאני מכינה.

סופר פוד:

קקאו נא – עשיר במינרלים ובוויטמין C, עשיר במגנזיום. מחזק את העצמות, נוגד חמצון ומשפר מצב רוח.

אני קונה 100% קקאו (מר מאוד) ומכינה איתו עוגות ועוגיות בתוספת מייפל ודבש.

אצות ים – מכילות מינרליים, ויטמינים, וריכוז גבוה של יוד. תומכות בפעילות בלוטת התריס, עוזרות באיזון הורמונלי.

אני משלבת בעיקר במרק מיסו.

ספירולינה – אצת הפלא שעשירה בוויטמינים, חלבונים, נוגדי חמצון וכלורופיל. מסייעת למלחמה בדלקות, בתהליכים סרטניים ובתהליכי חמצון.

מוסיפה לשיק בבוקר.

כלורלה – יעילה לטיפול בסוגים מסוימים של סרטן, מפחיתה כולסטרול גבוה ולחץ דם, מגבירה את פעילות המערכת החיסונית, מקור מצוין לכלורופיל.

אני מוסיפה לשיק לסירוגין גם ספירולינה.

גוג'י ברי – בעלי תכולת ויטמין C גבוהה במיוחד, עשירים בנוגדי חמצון, סיבים תזונתיים וויטמינים. מעכבים הזדקנות, משפרים תפקוד קוגניטיבי.

אני מוסיפה את הגוג'י ברי לדייסת הבוקר (בצורתם המיובשת).

זרעי צ'יה – עשירים מאוד באומגה 3, סידן ובחלבון. מסייעים בהורדת הכולסטרול, משפרים קשב וריכוז.

כדאי שיהיו תמיד בבית. אני מוסיפה אותם לדייסת הבוקר ומכינה פודינג צ'יה.

עוד מצרכים שתמיד נמצאים אצלי במטבח:

קמח שקדים – עשיר במינרלים, במגנזיום ובסידן, מכיל חומצות אמינו, מכיל וויטמינים מסוג E ו-B (אינו מכיל גלוטן).

קמח טף – מכיל סידן וברזל בכמות גדולה. מאזן את רמות הסוכר בדם, מסייע בבניית השרירים, מחזק את מערכת החיסון (אינו מכיל גלוטן.)

שמן זית – מכיל כמות גדולה של חומצות שומן חד רוויות. מגן על הגוף מפני תהליכי החמצון, מפחית סיכון לסרטן ומקדם את בריאות הלב. תורם לירידה במשקל ומרפא דלקות.

ממרח בוטנים – מכיל סיבים תזונתיים, מגנזיום ואשלגן. תורם לבריאות הלב, מסייע בהגנה מפני תהליכי הזדקנות מהירים, משפר שינה, תורם לתחושת השובע, משפר מצב רוח.

חלב סויה לא מהונדס – הסויה עשירה בחלבון, ברזל, אבץ, מגנזיום, סידן וסיבים תזונתיים.

שמן קוקוס – מכיל חומצות שומן בינוניות שרשרת. מקור מעולה לאנרגיה, בעל תכונות אנטי דלקתיות, בעל יעילות גבוהה לטיפול בזיהומים ומפחית תחושת רעב.

דבש – מונע סרטן ומחלות לב, מחטא, מסייע לצמצום כיבי קיבה, מסייע לטיפול בהפרעות מעיים, מווסת את רמות הסוכר בדם.

מייפל – מכיל חומצה גאלית, קינמית ובנוזאית. מפחית דלקות, מחזק את המערכת החיסונית, מונע מחלות לב, דלקות פרקים ודלקות במעי.

שוקולד 100% (אם הוא מר לכם מדי אפשר 90%) – מכיל סיבים תזונתיים, מגנזיום, נחושת, מנגן וברזל. עשיר מאוד באשלגן, אבץ, זרחן וסלניום. מכיל נוגדי חמצון המאטים את תהליך ההזדקנות, מגן על העור מפני קרינת UV, ממריץ את זרימת הדם, מגן על התאים של המוח, משפר את בריאות הלב ומשפר מצב רוח. מסייע למניעת סוכרת.

טופו – עשיר בסידן. מסייע בחיזוק העצמות, מטפל בדלקות קיבה, קל לעיכול, מסייע באיזון לחץ הדם, מגן מפני התפתחות סרטן.

יוגורט עיזים – מכיל חלבון, סידן, ויטמינים, מינרלים וחיידקים ידידותיים. מסייע להסדרת מערכת העיכול, מסייע להורדה במשקל, מסייע באיזון לחץ הדם, מפחית את הסיכון לחלות בסוכרת, ומחזק את העצמות.

מלח הימלאיה.

לחצו על הלינק הבא ותגלו את המתכונים הקבועים המכילים את הכוכבים של המטבח

 

 

 

 

 

אולי יעניין אותך

הצטרפות לקהילה לזוז על החיים

רוצה להיות חלק מקהילת "לזוז על החיים" ולקבל עדכונים ראשונים על טיפים, תובנות והשראה איך לחיות את החיים הטובים ביותר? מלאו את הפרטים והצטרפו לניוזלטר שלנו.

* בדיוק כמוכם לא אוהבים ספאם – מבטיחים לעדכן רק בדברים מעניינים
ברוכים הבאים לבלוג שלי, נקודת מפגש שבה אני משתפת אתכם במסע שלי בעולמות התזונה הבריאות הפיתוח האישי והיזמות.
כאן אני משתפת בתובנות ובידע שרכשתי דרך מסעי האישי, מתוך לימודים מגוונים בתחומים רבים, ומתוך נקודות חשובות שלמדתי ממגוון ספרים שקראתי.
חשוב לציין שהתוכן בבלוג זה אינו מהווה המלצה לשימוש אישי. כל אדם הוא ייחודי ומה שמתאים לי אינו בהכרח יתאים לכולם.
לכן כל קורא מוזמן להתייחס לתוכן באחריות ובהתאמה אישית , להיוועץ במומחים בתחום הרלוונטי לפני שימוש או יישום של כל רעיון או טיפ.
דילוג לתוכן