השמנה הפכה לאחד מהאתגרים הגדולים ביותר לבריאות הציבור בעולם, ומדינות רבות מתמודדות עם שיעורי השמנה ששוטפים את האוכלוסייה. במשך שנים רבות סברו שהשמנה נובעת בעיקר מחוסר פעילות גופנית פשוט "אנחנו לא זזים מספיק". אך מחקר חדש וגדול שפורסם בכתב העת המדעי היוקרתי PNAS משנה את כל התמונה ומראה שהגורם האמיתי להשמנה הוא המזון שאנחנו אוכלים, ובמיוחד המזון המעובד בתעשייה שנכנס לתפריטים שלנו.
פעילות גופנית לא הסיפור המרכזי
המחקר בדק מעל ל-4,200 אנשים מ-34 אוכלוסיות שונות ברחבי העולם מציידים-לקטים ועד תושבי ערים במדינות מתועשות. ממצאי המחקר מראים שתושבי המדינות העשירות שורפים ביום יותר קלוריות מאלה בקהילות מסורתיות, ובכל זאת יש להם הרבה יותר שומן בגוף.
המשמעות הברורה היא שפעילות גופנית לבד אינה מסבירה השמנה, והסיבה המרכזית היא מזון.
למה מזון מעובד כל כך בעייתי?
מזונות אולטרה-מעובדים, שהם מוצרי מזון שעוברים עיבוד תעשייתי עם תוספים רבים, שמנים וצבעים, משבשים את מנגנוני השובע אצלנו, מקשים על תחושת השובע וגורמים לנו לאכול מעבר לצורך. בנוסף, קלוריות מהמזונות האלו נספגות ונדחקות לאגירה כתאי שומן הרבה יותר בקלות מאשר במזון טבעי יותר.
איך למדוד השמנה נכון?
המחקר מצא שאחוז השומן בגוף הוא המדד המדויק והמהימן ביותר להערכת השמנה וסיכוני בריאות נלווים. מדד ה-BMI, שמשקלל רק משקל וגובה, יכול להיות מטעה כי הוא לא מבחין בין מסת שריר לבין שומן.
דוגמאות מהמחקר
- ציידים-לקטים בטנזניה מאריכים ימים ברמת שומן נמוכה גם כשהם שורפים פחות קלוריות, בגלל תפריטם הטבעי.
- אנשים בערים מערביות צורכים יותר קלוריות, וגם שומן התאים בגופם גבוה יותר, למרות שהם פעילים פיזית לא פחות ואפילו שורפים יותר אנרגיה יומית.
תהליכים מטבוליים ומודרניים שמקלים אגירת שומן
בנוסף, במדינות עשירות יש פחות מחלות זיהומיות, כלומר חלק מהאנרגיה שהייתה מושקעת במאבק במזהמים לא נצרכת יותר, כך שהגוף במצב מנוחה שורף פחות קלוריות. בשילוב עם התפריט המעובד, חילוף החומרים מותאם לשמור יותר שומן.
מה אפשר לעשות כדי לשפר את חילוף החומרים ולהוריד במשקל?
הנה כמה צעדים פשוטים וברורים ליישום כדי לחזור לשליטה בגוף ובמשקל:
- הימנעו משמנים תעשייתיים – למשל שמן קנולה, חמניות, סויה, ותירס, שהם נפוצים מאוד במזון מעובד. במקום – העדיפו חמאה מפרות שניזונות מעשב, גהי או שמנים טבעיים אחרים.
- בחרו בפחמימות נכונות ותומכות – פירות, אורז לבן וירקות שורש קלים לעיכול מומלצים להפחתת דלקות במעיים. לאחר שהמעי מתייצב, אפשר להכניס בהדרגה קטניות ודגנים מלאים.
- הפחיתו חשיפה לאסטרוגנים וכימיקלים משבשי הורמונים – הימנעו משימוש בכלי פלסטיק לחימום אוכל, הפחיתו מוצרי טיפוח רעילים וצמצמו חשיפה לתרופות הורמונליות במידת האפשר.
- הפחיתו חשיפה לקרינת EMF בבית – כביטוי פשוט, שימרו על טלפונים לא קרובים בזמן השינה, כבו את ה-WiFi בלילה, והעדיפו אוזניות עם חוט.
- שליטה בסביבת האוכל – בשלו בבית, הימנעו ממזון ארוז ומוכן, והעדיפו מזונות שלמים, טבעיים ופחות מעובדים.
למה זה כל כך חשוב?
השמנה היא לא רק עניין של מראה חיצוני. היא קשורה למחלות קשות ומוות מוקדם, כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב, כשל בכבד ועוד. לכן, ההבנה שהמפתח נמצא בתפריט המזון שלנו – מאפשרת להתמקד במה שקרוב להשגת תוצאות אמתיות.
סיכום ההמלצות
- פעילות גופנית חשובה לבריאות הכללית, אבל היא לא הפתרון היחיד ולא הגורם המשמעותי להזדקנות ההשמנה.
- תזונה היא המפתח: להקפיד להימנע ממזונות מעובדים, להעדיף מזונות טריים וטבעיים ולדאוג לבריאות המעיים.
- להגן על הגוף מחשיפה לכימיקלים הורמונליים ולקרינה אלקטרומגנטית.
- להחזיר את האיזון למערכת החילוף החומרים – כך שמשקל גוף בריא יהיה תוצאה טבעית של אורח חיים בריא.
כתבה זו נבנתה מתוך מחקרים ומידע מדעי עדכני, ומציעה הצצה מכלילה ומעמיקה לדרך חדשה, פשוטה וברורה להתמודד עם העלייה במשקל המודרנית. הקפדה על העקרונות הללו תאפשר חיים בריאים יותר.
חשוב לציין: המידע המובא בכתבה זו הינו לצרכי מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ אישי, רפואי, תזונתי.
איריס מושלי היא בעלים של קבוצת בית ונוי מעל 31 שנה, יועצת לתזונה ולחיים בריאים על פי הרפואה הפונקציונלית, וכותבת הבלוג "לזוז על החיים". בקרוב ייפתח קורס וסדנאות למנהלים ומנהלות בארגונים – חיבור בין תזונה, תודעה וניהול אנרגיה.